~İlkokul öğretmenleri için sınıfta kullanabilecekleri aparat, etkinlik, oyun, deney, video ve resim örneklerinin olduğu bir blog~


30 Mart 2016 Çarşamba

Vücudumuzu Tanıyalım Etkinliği

Çok basit ve yine çok eğlenceli bir etkinlikle karşınızdayız. Bu sefer görsel yerine videomuz var hem de :)

https://www.facebook.com/153577104717413/videos/1003370659738049/

(Yazı üzerine tıklayarak videoyu açabilirsiniz) 

Videoda ne yapıldığını göreceksiniz ancak yine de kısaca açıklamakta fayda var.

Aşağıda öğrencilerin her biri için ayrı ayrı karton üzerine akciğerler ve mideyi temsilen poşetler sabitlenmiş. Akciğerlerden çıkan iki tane de pipet bulunmakta. Öğrencilerimiz bu pipetlere üflediklerinde içi hava doluyor böylece tıpkı nefes alınca ciğerlerimize havanın dolması gibi bunu gözleriyle somut bir şekilde görebiliyorlar :)

Mideden çıkan ise yine uzun bir rulo bulunmakta. Buradan içeriye ise yiyecek atınca mideye nasıl gittiği anlatılmış.

Bana göre bu etkinlik çok eğlenceli ve güzel ancak karton boyutları öğrencilere göre ayarlanırsa en azından her bir organın kendi vücutlarındaki yerini aşağı yukarı bile olsa daha iyi kavrayacaklardır. 

Son olarak öğrencinin yaş/sınıfına göre diğer organları da renkli olarak kesip büyük kartona yapıştırabilir ya da yaratıcılığınıza bağlı olarak bu tasarımı daha da geliştirebilirsiniz. Dilerseniz öğrencilerinize proje ödevi olarak verip evde kendilerinin tasarlamalarını ve yaptıkları çalışmaları sınıfa getirip göstermelerini isteyebilirsiniz.

Basit Abaküs Yapımı

Derste abaküs yardımı ile öğrencilerinize bişeyler öğreteceksiniz ama imkanlar dolayısı ile okulda/sınıfta abaküs bulunmayabilir. O zaman eldeki malzemelerle basit olarak bir abaküs tasarlayabiliriz :)

İhtiyacımız olanlar:
-Giysi askısı
-10 adet farklı renkte mandal

Mandallar askının üzerine resimdeki gibi tutturuluyor. Bu şekilde basit bir abaküs elde etmiş oluyoruz.

Siz dilerseniz daha çok askı ve mandal kullanarak, bunları alt alta gelecek şekilde sabitleyerek kendiniz bir abaküs ortaya çıkarabilirsiniz. Veya öğrencilerinize bu basit düzenekleri dağıtarak üzerinde kendi başlarına sayma çalışması yaptırabilirsiniz.

Ve hatta resimdeki gibi  tişört şeklinde tasarlanmış bir kartonu askıya geçirerek, öğrencinizden oradaki sayı kadar mandalı sayarak ayırmasını isteyebilirsiniz :)



Büyük-Küçük Etkinliği


Bu benim en hoşuma giden fikirlerden biri. Çünkü hazırlanışı hem çok kolay hem de ucuz bir malzemeden çok kısa sürede hazırlayabileceğiniz bir aparat :)

Görmüş olduğunuz gibi iç içe geçmiş plastik bardaklar kullanılmış. Görselde görünmeyebilir biz detaylı olarak açıklayalım. İlk ve son bardağın çevresinde rastgele olarak büyüklü küçüklü sayılar yer alıyor. Orta kısımdaki bardakta ise büyük (>), küçük (<), ve eşit (=) işaretleri yer alıyor.

Bardakları çevirmeye başladığımızda karşı karşıya hangi sayılar geliyorsa, duruma göre ortadaki bardağı çevirip uygun işaretin araya gelmesini sağlıyoruz.

Çok basit ve bir o kadar zevkli bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Üstelik her çocuk için ayrı olarak hazırlayabilirsiniz bile! :)




Yazımı Sıkça Karıştırılan Kelimeler Etkinliği


Aşağıda görmüş olduğunuz görselde ise yazımı en çok karıştırılan sözcükler yer alıyor. Her birinin doğru ve yanlış yazılışları el şeklinde kesilmiş sosyal medyada da çok kullandığımız "beğendim" (👍) ve
 "beğenmedim" (👎) işaretlerinden yardım alınarak hazırlanmış :) 

Üst sırada baş parmağın yukarıda olduğu el şekillerinde kelimelerin doğru yazılışları yer alıyor. Hemen altında ise aynı kelimelerin baş parmak aşağı olan el şekli içerisinde yanlış yazılışları yer alıyor.

Görsel kalitesi çok iyi olmayabilir o yüzden buraya resimdeki birkaç kelimeden örnek yazalım:

-Aile 👍
-Ayle 👎

-Yalnız 👍
-Yanlız 👎

-Öğretmen 👍
-Öretmen 👎